Broj radno aktivnih u Sloveniji je u svibnju dosegao novi rekord

Bez autora
Jul 22 2024

U svibnju se povećao i broj zaposlenih osoba koji je dosegao novi rekord.

Na mjesečnoj razini porastao je za 0,1 posto, a na godišnjoj za 1,3 posto, na nešto manje od 946.700 osoba. Svaki šesti zaposleni bio je strani državljanin.

U odnosu na travanj broj zaposlenih porastao je i kod zaposlenih i kod samozaposlenih, prvih za 0,1 posto na ukupno nešto više od 844.200, a kod drugih za 0,2 posto na ukupno oko 102.400.

Na godišnjoj razini broj radno aktivnih među zaposlenima porastao je za 1,2 posto, a među samozaposlenim za 2,4 posto.

Na mjesečnoj razini broj zaposlenih osoba za oba spola veći je za 0,1 posto. Zaposlenih muškaraca bilo je oko 523.700, a žena 423.000, podaci su Zavoda za statistiku (Surs).

Na godišnjoj razini broj radno aktivnih muškaraca porastao je za 2,0 posto, a žena za 0,5 posto.

Statističari su zabilježili rast broja zaposlenih na mjesečnoj razini u većini djelatnosti. Broj zaposlenih najviše je porastao u ugostiteljstvu (za 0,9 posto) i građevinarstvu (za 0,4 posto).

S druge strane, na mjesečnoj razini broj se smanjio u rudarstvu, stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima, trgovini, održavanju i popravcima motornih vozila i prerađivačkim djelatnostima. Kod njih je, kažu statističari, pad bio najizraženiji, točnije 0,1 posto.

Broj zaposlenih stranih državljana također je u svibnju dosegao rekord u povijesti. Bilo ih je nešto manje od 146.400 i činili su 15,8 posto radnog stanovništva (bez poljoprivrednika).

Dok se broj zaposlenih stranaca na mjesečnoj razini povećao za nešto manje od 1000, broj zaposlenih slovenskih državljana smanjio se za nešto više od 200. Više od polovice zaposlenih stranaca bilo je zaposleno ili samozaposleno u građevinarstvu i proizvodnoj industriji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik